Президентът на Литва Гитанас Науседа в петък наложи вето на така

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа в петък наложи вето на така
Коментари Харесай

Литва иска равно третиране при санкциите за Русия и Беларус

Президентът на Литва Гитанас Науседа в петък наложи несъгласие на по този начин наречения Закон за националните наказания, заяви BNS. Главният консултант на президента по националната сигурност Кестутис Будрис предвижда по-рано, че може да се стигне до подобен ход.

Припомняме, че на 4 април Сеймът (парламентът) на Литва одобри закон, който краткотрайно ограничава възможността жителите на Русия и Беларус да получават литовски визи, да аплайват за позволение за престояване, да купуват недвижими парцели и да внасят и изнасят украински гривни (валутата на Украйна).

Законът ще бъде в сила за интервал от 3 май 2023 година до 2 май 2024 година

Науседа поддържа задачата на закона, но отбелязва, че няма учредения за въвеждане на правни норми за всички жители на двете страни. Според него, Литва би трябвало поредно да се придържа към правилото, че Русия и Беларус следват една и съща политика по отношение на Украйна, само че следва да има поради, че и в двете страни има жители, които не подкрепят политиката на своите управляващи, а Литва е готова да одобри такива хора.

" Въпреки това, от позиция на националната сигурност на Литва, няма учредения за друго отнасяне на жителите на Беларус и Русия ", сподели президентът.

Според предлагането, през годината Литва няма да приема молби за позволение за краткотрайно престояване както от съветски, по този начин и от беларуски жители, освен в случай че организация, упълномощена от държавното управление, не посредничи в това, или в случай че тези жители към този момент имат виза, позволение за престояване в Литва или друга страна от Европейския съюз (ЕС).

Освен това беларусите, идващи в Литва през външната граница на Европейски Съюз, сходно на руснаците, ще бъдат подложени на спомагателни самостоятелни подробни инспекции.

Това ограничение няма да се ползва за лица с позволение за пребиваване в Европейски Съюз, страни от Шенген, притежатели на визи, дипломати, по филантропични аргументи и чиновници на транспортни компании.

По предложение на президента руснаците и беларусите, които нямат позволение за престояване в Литва, няма да могат да купуват недвижими имоти в продължение на една година.

Науседа предлага да се добави още една глоба към закона. Според него жителите, приети за отговорни от съдилищата за нарушение на интернационалните наказания или ограничаващи ограничения, ще се смятат за опасност за националната сигурност, публичния ред и публичното здраве. Това ще улесни анулацията на издадените им национални визи и позволения за престояване, както и ще улесни експулсирането на такива лица.

Според Министерството на миграцията, към началото на тази година почти 49 000 беларуски жители са живели в Литва. Много от тях пристигнаха след всеобщите демонстрации през 2020 година с искане за свободни и демократични избори.

Балтийските държави ще се опитат и да спрат вноса на полутечен газ от Русия, съобщи литовският министър на енергетиката Дайниус Крейвис.

Втечненият газ, за разлика от природния газ (ВПГ), не е обект на наказания. Според известията съветските експортьори са нараснали повече от два пъти продажбите си на полутечен петрол в балтийските страни през предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР